Oesters Huitres Oysters

Soorten Oesters

Er bestaan honderden soorten oesters. Ze behoren tot de familie van de Ostreidae en worden ingedeeld in twee hoofdgroepen: de platte Ostrea en de diepe Crassostrea . De platte Ostrea was tot in de negentiende eeuw de enige Europese oester. Toen kreeg hij concurrentie van de diepe en peervormige Crassostrea . Dat gebeurde nadat een Portugees schip met een lading Crassostrea schipbreuk had geleden in de baai van Arcachon, aan de Golf van Biskaje. Deze oesters hadden het hier erg naar hun zin. Ze nestelden zich langs de kusten van de Gironde tot de Marennes in Frankrijk. In Zeeland werd na de strenge winter van 1963, die de populatie platte oesters decimeerde, de holle Japanse oester ingevoerd, Crassostrea gigas . Wij kennen de Crassostrea als creuses . Ze zijn nu de meest verkochte Zeeuwse oesters.

De verschillen in bodem, voedingsstoffen, zoutgehalte en watertemperatuur hebben een invloed op de smaak, de vorm en de samenstelling van de oester. Bij de platte oesters is de Engelse colchester licht zilt en nootachtig, de Zeeuwse platte is peperig en wat zoeterig, de Franse belon heeft een sterke jodiumsmaak, de Bouzigues is fruitig en zout en de Marennes smaakt geraffineerd. De Ostendaise, die in de Spuikom van Oostende wordt gekweekt, heeft stevig vlees en is zilt en pittig.

Franse Oesters

Buiten de Zeeuwse oesters worden ook veel Franse oesters geconsumeerd. Hier wordt de aanduiding van de grootte volgens de streek van herkomst anders gedaan : soms met letters, soms met cijfers.

Enkele bekende Franse oesters zijn de oesters van: Marennes , Oléron, Arcachon, Thau, Bouzigues, Bretonse en Normandische oesters. In Frankrijk heeft elke rivier in zijn monding wel een eigen oestercultuur. Franse oesters zijn in het algemeen goedkooper, maar de Franse platte oesters zijn dan weer zeer duur.

Belgische oesters

Ook in België hebben we een oestercultuur gehad in Oostende, deze cultuur is in de jaren zestig verloren gegaan maar is nu opnieuw opgestart. De eerste Oostendse oesters , Ostendaises zijn echter opnieuw op de markt.

Engelse oesters

In Engeland hebben we de Colchesters die, zoals typisch op z’n Engels, verkeerd geserveerd worden, namelijk op de platte schaal van de oester en niet in de bolle schelp.

Portugese Oesters

De benaming Portugese oester komt voort uit volgende waargebeurde verhaal .

Ergens in de 18e eeuw was de oestercultuur in Noord-Frankrijk  helemaal teloor gegaan door ziektes. Om nieuw broed te verkrijgen werd een schip, toen uiteraard een zeilschip naar Portugal gestuurd om daar nieuwe oesters op te halen en om deze uit te zetten in Bretagne. Toen het schip tijdens een periode van hitte en windstilte voor de kust van Arcachon dagen lang stil lag, begonnen de oesters te rotten en ze verspreiden een walgelijke stank. De schipper kieperde gans het zootje overboord en dit was het begin van de oestercultuur in Arcachon want niet alle oesters waren dood en ze plantten er zich levendig voort. Dit waren holle oesters van het gryphea type en daarom spreekt men nu nog dikwijls van Portugese oesters als men het over holle oesters heeft.

Amerikaanse oesters

Verder moet nog vermeld worden dat er op de wereldmarkt nog een vierde type oesters voorkomt; de crassostrea virginica. Deze oester komt voor in de Verenigde Staten